czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniczki


Już nie całe dwa tygodnie do Wigilii, myślę, że wiecie, że pierniczki smakują najlepiej gdy trochę poleżą. Chyba każy je lubi, a według mnie najlepszą frajdą jest ozdabianie. Oto przepis na pierniczki z którego przeważnie korzystam.
Składniki:
-2 szklanki cukru
-ok 1 szklanki ciemnego miodu
-1,5 kilograma mąki
-3 łyżki kakao
-1 szklanka mleka
-1 kostka margaryny
-3 żółtka
-3 łyżeczki amoniaku
-1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Cukier, miód, margarynę i kakao rozpuścić w garnku. Gdy ostygnie dodać mleko, żółtka, spulchniacze (amoniak i soda) i mieszać z mąką.
Piec w temperaturze 150-180º przez ok.10 min. (Tak, by się za mocno nie przypiekły)
Polewa-lukier: sok z cytryny z cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz